woensdag 29 april 2009

De klappen voor de muziekindustrie tot 2011

published novemver 2007

eMarketer heeft een onderzoek gedaan en komt met (naar mijn mening) niet echt onverwachtte uitkomsten. Al jaren ligt de muziekindustrie onder vuur en het is duidelijk dat er nog weinig verandert aan de trend dat de verkoop van muziek onder druk staat door bijvoorbeeld downloads. Al zijn er nieuwe inkomsten uit dowloads voor mobiele apparaten toch blijken de nieuwe businessmodellen en diensten niet op te kunnen tegen de dalende cd verkoop (zie ook onderstaande quote). De verwachting vanuit eMarketer is dat de wereldwijde muziekverkoop zal dalen van 31.8 miljard dollar in 2006 naar 26.2 miljard dollar in 2011.
The next few years will be critical as labels, online retailers, mobile carriers and artists attempt to find new models, or refine existing ones, in an effort to restore some of the gold and platinum shine that the business has lost in the digital era (Paul Verna, eMarketer)

Staan wij hiervan te kijken? Nee, en wat gaat de muziekindustrie hieraan doen? Teveel jaren is onder andere de muziekindustrie te makkelijk en te snel rijk geworden. Hier komt nu een einde aan. Niet dat ik hiermee het kopieren goed praat, absoluut niet. Maar dat er iets moet veranderen lijkt mij duidelijk. Wellicht is de eerste stap gezet door Radiohead met hun ‘bepaal zelf je prijs actie’ voor hun nieuwe album In Rainbows. Volgens eMarketer betaalde 38 procent iets voor de cd. Hoeveel het tot op heden voor Radiohead heeft opgebracht is onduidelijk. Hier wordt veel over gespeculeerd maar de exacte gegevens weet ik nog niet.
Digital formats such as online downloads, ringtones, mastertones, full tracks delivered to mobile handsets and Internet and mobile subscription services are providing new and growing revenue streams ( Paul Verna, eMarketer)

Rampberichten muziekindustrie zijn overdreven

Beste winstcijfers ooit06 september 2004 Stijn Wuyts
Volgens de IFPI, de internationale vereniging van platenfirma's, tonen studies aan dat gebruikers van breedbandinternet vaker illegaal muziek downloaden dan in de winkel aankopen. Voor de platenindustrie betekent dat een groot verlies aan inkomsten. De Amerikaanse RIAA meldt bovendien dat de verkoopcijfers in de muziekindustrie vorig jaar voor het zoveelste jaar op rij daalden. Maar hoe komt het dan dat de Amerikaanse auteursrechtenvereniging BMI net vorig jaar een recordwinst boekte?
Hoewel het internet door de muziekindustrie soms als Sodom en Gomorra afgeschilderd wordt, is de toestand lang niet zo dramatisch als platenfirma's ons soms willen doen geloven. Neem nu de dalende cijfers waarmee de RIAA ieder jaar zwaait. In 2003 zou het aantal verhandelde cd's ruim 4 procent lager liggen dan het jaar ervoor, terwijl 2002 al een rampjaar was met een daling van bijna 7 procent. De RIAA wijst piraterij en meer bepaald het gebruik van peer-to-peer uitwisselingsprogramma's met een beschuldigende vinger.
In mei werd duidelijk dat de cijfers van de RIAA met een korreltje zout genomen moeten worden. Kensei News onthulde toen dat de RIAA zich baseert op het aantal cd's dat naar de winkels gestuurd wordt. Dat geeft echter een compleet vertekend beeld omdat de platenwinkels tegenwoordig eerder een on-demand politiek voeren dan een grote stock van muziek-cd's aan te leggen. De echte verkoopcijfers, opgemeten in het Soundscan-rapport van het bekende onderzoeksbureau Nielsen, tonen net het tegenovergestelde aan: een toename van 10 procent in de verkoop voor het eerste kwartaal van 2004 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003.
Nu duikt er alweer een bewijs op dat de muziekindustrie helemaal niet ten onder gaat door het internet. De BMI, die 300.000 artiesten vertegenwoordigt, kondigt voor het afgelopen jaar zelfs een recordwinst aan. De totale inkomsten bedroegen 673 miljoen dollar, een stijging met bijna 7 procent ten opzichte van vorig jaar en het beste cijfer ooit. De royalty's voor componisten en liedjesschrijvers stegen zelfs met 7,5 procent tot 573 miljoen dollar. De inkomsten uit nieuwe media, waaronder de verkoop van ringtones, steeg met 70 procent. Meer dan 85 procent van de inkomsten die de vzw verwerft, worden aan de aangesloten leden uitgekeerd.
bron: ZDNet

We Cross in gesprek met muziekindustrie expert Moses Avalon

Moses Avalon is muziekindustrie expert en auteur van ‘Confessions of a record producer’ en ‘Million dollar mistakes’. Moses zoekt nog steeds naar bewijs dat de verkoop van CD’s is gedaald en vindt dat CD’s essentieel zijn en blijven voor onafhankelijke artiesten. Ook verwacht hij dat artiesten in de toekomst mee gaan profiteren van de opbrengsten van advertentieverkoop bij digitale muziekplatformen.
De zonnebril heeft hij op, omdat hij niet herkend wil worden. Moses Avalon is namelijk niet zijn echte naam. We Cross deed op Noorderslag een interview met deze veelbesproken Amerikaan over de Amerikaanse en Europese muziekindustrie, de toekomst van de CD en muziek en merken.

Muziekindustrie gaat piraatsites achterna

Di 20 januari 2009 12:58, Redactie, 4339 views


If you can't beat them, join them. Dat is wat de muziekindustrie gedacht moet hebben, want na jaren van rechtszaken tegen vele P2P-sites en pogingen om de muziekpiraterij een halt toe te roepen, gaat de muziekindustrie nu gewoon de piraten kopiëren. Online en mobiele diensten bieden hun luisteraars voortaan ongelimiteerd en gratis toegang tot miljoenen liedjes. Maar in tegenstelling tot de piraatsites zijn deze muziekplatformen wel legaal. Ook is gratis misschien niet de juiste omschrijving want de dienst wordt gekoppeld aan de aankoop van een nieuwe gsm of een breedbandverbinding. Maar in tegenstelling tot de piraatsites brengen deze nieuwe muziekplatforms de muziekbedrijven wel geld op.
De nieuwe platforms zijn een gevolg van het onvermogen van sites als iTunes om de verliezen die de muziekwereld de afgelopen jaren heeft gemaakt te compenseren. De globale verkoop van muziek ging afgelopen jaar nog maar eens 7% lager. Ook de groei van iTunes stokte.Het bekendste van de nieuwe muziekplatforms is Comes With Music, een Britse dienst ontwikkeld door Nokia, die kopers van bepaalde Nokia-telefoons de mogelijkheid geeft om liedjes te downloaden uit een cataloog die niet minder dan 5 miljoen songs omvat. Na de UK wordt de catalogus nu ook in Australië, Singapore en andere Europese landen gelanceerd. In Denemarken baat internet provider TDC een soortgelijke dienst uit voor wie een breedbandabonnement neemt.In het verleden waren muziekfirma's fel gekant tegen dit soort arrangementen, maar daar lijkt nu een strategische ommezwaai te zijn gemaakt. "We kunnen de piraten toch nooit kloppen, dan kunnen we ze beter gelijk omarmen," aldus Ron Berry, die voor de regering van het Isle of Man werkt. Daar wordt binnenkort een breedbandabonnement gelanceerd dat een maandelijkse fee inhoudt die abonnees toelaat ongelimiteerd muziek te downloaden op legale én illegale bronnen. Ook andere regeringen werken mee aan modellen die enerzijds piraterij moeten tegengaan en anderzijds nieuwe legale muziekplatforms ondersteunen.

interview trent reznor

Trent Reznor gave this interview to Digg recently.“I can give you free music, and in my opinion, it may contribute to more people showing up to a show,” he says. “It’s not up to me to give you free music, it’s free anyway, you know for anybody that wants to admit it. Pretty much any piece of music you want is free on the Internet anyway.”“We’re in between business models,” he continued. “You know, the old record labels are dead, and the new thing hasn’t really come out yet. So, I’m hoping that whatever gets established puts a lot more power in the hands of artists and more revenue.”“If you have nothing in common with American Idol, and you don’t want to be The Pussycat Dolls, then you really don’t want to be on, certainly a major record label,” he adds.“At every fork in the road that (profits) will be what’s put first,” he comments.”Not your longevity, not your vision. How can we make money from you.”

Honderd dvd's op een schijf

Gewone discs met 500 gb opslagcapaciteit zijn naar verwachting over twee jaar verkrijgbaar.
Backuppen naar dvd is niks. Je harddisk backuppen zou al snel honderden dvd's vergen. Zelfs Bluray-schijfjes met een maximale opslag van zo'n 50 gb bieden geen soelaas en zijn bovendien duur. General Electric heeft in zijn labs echter een nieuwe technologie ontwikkeld met een betaalbare opslagcapaciteit van 500 gb, ofwel honderd dvd's op één schijf.
De technologie is gebaseerd op holografische opslag, waarbij data als driedimensionale beelden worden opgeslagen in lichtgevoelig materiaal. Deze hologrammen fungeren als microscopisch kleine spiegels die lichtpatronen weerspiegelen zodra er een laser op schijnt. De lichtpatronen kunnen weer omgezet worden naar data.
Hoewel er al langer geëxpirimenteerd wordt met holografische opslag kan de technologie van GE op 'standaard' formaat schijfjes worden gebrand. Toekomstige holografische diskspelers zouden dan ook je vertrouwde cd's, dvd's en Bluray schijven kunnen lezen.
De verwachting is dat deze technologie over twee of drie jaar op de markt kan verschijnen met een introductieprijs van 10 dollarcent per gb. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de introductieprijs van Bluray die eind 2006 rond de 1 dollar per gb kostte.

Einde fabchannel - Muziekindustrie schiet zich opnieuw in eigen voet

Einde fabchannel - Muziekindustrie schiet zich opnieuw in eigen voet Published by Paul Keller March 7th, 2009 in Creatieve Industrie
Gisteren maakte de Amsterdamse online concertzender fabchannel.com bekend per direct de activiteiten te stoppen. In een persbericht en op hun website geeft fabchannel aan dat deze stap/actie het gevolg is van de slechte economische vooruitzichten in de muziek- en online reclamemarkt. Deze - onverwachte - stap is om een aantal redenen pijnlijk: ten eerste omdat Fabchannel ooit als Digitale Pioniers-project begonnen is en als zodanig hebben we dit initiatief dat op een zolderkamer van Paradiso begon altijd een warm hart toegedragen.
Maar het verlies van fabchannel is ook op een meer fundamenteel level zorgwekkend. Fabchannel was in de afgelopen jaren het schoolvoorbeeld van een cultureel initiatief dat succesvol op internet opereerde: In 2006 won fabchannel de webby-award voor beste muziekwebsite en in 2008 wist fabchannel zelfs een overeenkomst met de Universal Music groep te sluiten. Hierdoor kon men ook concerten van Universal-artiesten uitzenden (vóór deze overeenkomst zond fabchannel voornamelijk concerten van bands die bij independent labels onder contract stonden).
Via het persbericht van gisteren laat fabchannel CEO Justin Kniest weten dat “een groot deel van de platenmaatschappijen ons nog steeds niet toestaat hun artiesten op te nemen. Hierdoor kunnen we niet bieden wat we nodig hebben om fabchannel in leven te houden”. Hij doelt hiermee op de overige drie major record labels die het opnemen en uitzenden van concerten van ‘hun’ artisten nog steeds niet toestaan. Hierdoor kon fabchannel een groot deel van de meest populaire concerten in Paradiso niet uitzenden en lukte het hun vervolgens niet om hun publieksbereik zo ver uit te breiden dat zij in een teruglopende advertentiemarkt stand konden houden.
Maar hoe kan dit kortzichtige gedrag van de Major labels verklaard worden? Het is evident dat niemand beter wordt van het verdwijnen van initiatieven als fabchannel. Niet de platenlabels zelf, want zij verliezen een (op dit moment marginale) inkomstenbron, niet de bands (deze verliezen naast potentiële inkomsten ook de mogelijkheid om professioneel geproduceerde opnames van hun optredens te krijgen) en ook niet de muziekliefhebbers want zij verliezen toegang tot een legale manier om op internet van muziek te genieten.
De meest voor de hand liggende verklaring is dat de muziekindustrie nog steeds niks van internet heeft begrepen. In een poging om controle op de distributie van muziek te houden helpen zij sinds 10 jaar consequent ieder spannend initiatief om zeep. Sinds de opkomst van napster in 1999 (dit jaar dus een decennium geleden!) is echter duidelijk dat deze controle over de distributie van muziekopnames slechts een illusie is. Wie dit nog steeds niet wil geloven, moet de onlangs gepubliceerde studie Ups en Downs nog eens goed lezen: De auteurs van deze studie komen onder meer tot de conclusie dat het “in de toekomst […] niet meer mogelijk [lijkt] om alleen op basis van muziekopnamen een renderend bedrijf te runnen.”
In hun almachtsfantasie blijven de major labels opereren alsof de wereld nog steeds zo in elkaar zit dat zij kunnen bepalen waar, waneer en op welke manier consumenten naar muziek luisteren. Het enige wat zij hiermee bereiken is dat consumenten bij gebrek aan legale opties, muziek uit ongeautoriseerde bronnen consumeren.
Dat nu juist initiatieven als fabchannel door de achterlijke opstelling van de major labels verdwijnen, is bijzonder zorgwekkend omdat zij de garantie voor een pluriform aanbod op internet zijn. Fabchannel is niet het eerste initiatief dat door deze opstelling van de muziekindustrie heeft moeten opgeven (erger nog, veel initiatieven komen vanwege de blokkadehouding van de labels en de inflexibele contracten van de collectieve beheersorganisaties nooit echt van de grond).
De major labels (en alle andere rechthebbenden) zouden juist kleine onafhankelijke initiatieven als fabchannel moeten steunen, anders zullen zij zich ook op de videomarkt binnenkort in dezelfde situatie bevinden als op de markt voor muziek downloads: Alleen heet de monopolist dan niet Apple Itunes Music Store maar youtube (en vindt verder het merendeel van de marktactiviteit verder buiten de legaliteit plaats).

donderdag 23 april 2009

After the Exclusives.... Dylan Album Starts Leaking

Another carefully-planned release strategy has now been disrupted, this time involving Bob Dylan.

Click here to read the full article.

Rocktastic: How Guitar Hero brought stardom to the masses

Guitar Hero is not just a video game phenomenon – it's changing the way we listen to music, and reshaping the record industry. Tim Walker plugs into a revolution

Click here to read the full article.

vrijdag 17 april 2009

Dave Matthews Band Delivers Gratis MP3... On Twitter

van Digital Music News: Top Stories door presnikoff
Teaser MP3s are nothing new, and fans love a free sample ahead of a broader release. But in a twist, Dave Matthews Band is now...

Vodafone Spain Adds Unlimited Music To Data Plan

van Billboard.biz - News door By Howell Llewellyn, Madrid
Vodafone Spain is offering an all-you-can-eat subscription streaming music service without additional cost to subscribers, powered by RealNetworks, as well as making a-la-carte downloads available for purchase in DRM-free format.

iTunes Price Change: Sales Down, Revenue Up In Week 1

van Billboard.biz - News door By Glenn Peoples, Nashville
Last week's price changes at iTunes had a measurable impact on the store's top sellers.

'Britain's Got Talent' Singer A Global Hit

van Billboard.biz - News door By Andre Paine, London
A 47-year-old charity worker from Scotland has become a global star via the Web, scoring around 20 million hits on YouTube for assorted clips of her performance on U.K. TV show "Britain's Got Talent."

German Composer Sues Google/YouTube

van Billboard.biz - News door By Wolfgang Spahr, HamburgGerman composer Frank Peterson has filed a lawsuit at the Higher District Court in Hamburg against Google/YouTube, claiming that his music videos and other audiovisual repertoire were used illegally

Pirate Bay Founders Jailed

van Billboard.biz - News door By Andre Paine, London
A Swedish court has found four men behind the BitTorrent tracker the Pirate Bay guilty of copyright infringement and jailed each of them for a year.

First Blog!

Members of this blog.

Duaal 604 students:
Danielle Stapper
Jonas Oijevaar http://jonasoijevaar.blogspot.com/
José Woldring
Mindy Egberts
Zhong he Lin

During our project "New Business Model - Music Industry", we will post interesting articles we've found on the internet / other blogs.