Door Dimitri Reijerman, vrijdag 21 november 2008 16:13
Submitter: Neglacio, views: 8.348
De Franse muziekbranche heeft opnieuw een p2p-bedrijf voor de rechter gedaagd. Het doelwit is ditmaal Soulseek, een bestandsuitwisselingsprogramma voor met name muziekbestanden.
Vorige week werd nog bekend dat de Franse platenlabels, verenigd in de brancheorganisatie Sppf, juridische stappen hebben ondernomen tegen vier Amerikaanse bedrijven die p2p-software aanbieden. Inmiddels heeft de Sacem, een zusterorganisatie waarin muziekproducenten zitting hebben, samen met de Sppf bij de Franse rechtbank een aanklacht tegen Soulseek ingediend, zo meldt Torrentfreak. De p2p-software zou het mogelijk maken om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden. Een Franse wet uit 2006 stelt het distribueren van dergelijke software strafbaar. Een veroordeelde kan maximaal drie jaar gevangenisstraf en een boete van 300.000 euro krijgen.
Soulseek, dat geheel van donaties leeft, heeft nog niet officieel op de aanklacht gereageerd, maar het stelt op zijn website dat zijn p2p-programma juist is bedoeld om onbekende en onafhankelijke artiesten een podium te geven. Het aanbod op Soulseek bestaat voor een groot deel uit undergroundmuziek. Veel gebruikers maken zelf muziek en kiezen ervoor om hun werk met anderen te delen. Enkele leden hebben zelfs Soulseek Records opgericht, een non-profit-platenlabel dat muziek uitbrengt onder een Creative Commons-licentie. Soulseek kent echter een zwak punt: het p2p-netwerk wordt, net als het vroegere Napster, aangestuurd vanaf een centrale server. Hierdoor is het eenvoudig om het gehele netwerk uit de lucht te halen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten