donderdag 4 juni 2009

Muziekbranche verliest opnieuw in download-zaak

maandag 23 mei 2005 15:58

Opnieuw heeft de muziekindustrie een gevoelige nederlaag geleden in de strijd tegen piraterij. Een beroepshof in Canada bepaalde onlangs dat internetserviceproviders niet gedwongen kunnen worden de namen en adressen van hun klanten af te staan.

De Canadian Recording Industry Association probeerde via de rechter de naam - adres- en woonplaats (naw) - gegevens van 29 internetters te achterhalen, omdat deze verdacht werden van het illegaal aanbieden van muziek via zogenoemde peer-to-peer-diensten - online muziekruildiensten.

De vijf betrokken internetserviceproviders (ISP's) weigerden vanwege privacy-redenen de gegevens zomaar af te staan, en werden door de beroepsrechter in het gelijk gesteld. Het driekoppige hof zei evenwel ook dat de aanklagers het recht bleven houden om de zaak nogmaals aan te spannen, maar dan met meer en beter bewijs over de verdachte internetters (lees het bericht van de Canadese omroep CBC).

De Canadese muziekbranche interpreteerde de uitspraak van het hof dan ook als gematigd positief. Inmiddels werkt de Canadese regering aan wetgeving die het illegaal aanbieden van beschermd materiaal moet aanpakken.

Duitsland
De beslissing van het Canadese hof komt daags nadat het Hoger Regionale Hof in het Duitse Hamburg in een soortgelijke zaak oordeelde dat de betrokken Duitse ISP's niet verplicht zijn persoonlijke informatie van hun abonnees af te staan.

Het Hof redeneerde dat de internetaanbieder niet verantwoordelijk is voor de inbreuk op het auteursrecht. In de Duitse politiek wordt inmiddels gewerkt aan wetgeving die ISP's moet verplichten de naw-gegevens wel op te geven.

Ook in Nederland zitten ISP's en auteursrechtenorganisaties elkaar dwars. Stichting Brein, de Nederlandse auteursrechtenwaakhond, heeft een kort geding aangespannen tegen vijf Nederlandse providers die weigeren de naw-gegevens van verdachte klanten af te staan.

Bodemprocedure
Brein heeft zijn pijlen gericht op 32 internetters die grote hoeveelheden beschermd materiaal aanbieden (lees: Stichting Brein klaagt muziekverspreiders aan).

In afwachting van het kort geding, dat op 16 juni voor de rechtbank in Utrecht dient, hebben de vijf providers - Chello, Planet Internet, @Home, Tiscali en Wanadoo - een bodemprocedure tegen Brein aangespannen. De providers vinden de zaak te ingewikkeld om via een kort geding af te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten