woensdag 29 april 2009

Honderd dvd's op een schijf

Gewone discs met 500 gb opslagcapaciteit zijn naar verwachting over twee jaar verkrijgbaar.
Backuppen naar dvd is niks. Je harddisk backuppen zou al snel honderden dvd's vergen. Zelfs Bluray-schijfjes met een maximale opslag van zo'n 50 gb bieden geen soelaas en zijn bovendien duur. General Electric heeft in zijn labs echter een nieuwe technologie ontwikkeld met een betaalbare opslagcapaciteit van 500 gb, ofwel honderd dvd's op één schijf.
De technologie is gebaseerd op holografische opslag, waarbij data als driedimensionale beelden worden opgeslagen in lichtgevoelig materiaal. Deze hologrammen fungeren als microscopisch kleine spiegels die lichtpatronen weerspiegelen zodra er een laser op schijnt. De lichtpatronen kunnen weer omgezet worden naar data.
Hoewel er al langer geëxpirimenteerd wordt met holografische opslag kan de technologie van GE op 'standaard' formaat schijfjes worden gebrand. Toekomstige holografische diskspelers zouden dan ook je vertrouwde cd's, dvd's en Bluray schijven kunnen lezen.
De verwachting is dat deze technologie over twee of drie jaar op de markt kan verschijnen met een introductieprijs van 10 dollarcent per gb. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de introductieprijs van Bluray die eind 2006 rond de 1 dollar per gb kostte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten