woensdag 29 april 2009

Rampberichten muziekindustrie zijn overdreven

Beste winstcijfers ooit06 september 2004 Stijn Wuyts
Volgens de IFPI, de internationale vereniging van platenfirma's, tonen studies aan dat gebruikers van breedbandinternet vaker illegaal muziek downloaden dan in de winkel aankopen. Voor de platenindustrie betekent dat een groot verlies aan inkomsten. De Amerikaanse RIAA meldt bovendien dat de verkoopcijfers in de muziekindustrie vorig jaar voor het zoveelste jaar op rij daalden. Maar hoe komt het dan dat de Amerikaanse auteursrechtenvereniging BMI net vorig jaar een recordwinst boekte?
Hoewel het internet door de muziekindustrie soms als Sodom en Gomorra afgeschilderd wordt, is de toestand lang niet zo dramatisch als platenfirma's ons soms willen doen geloven. Neem nu de dalende cijfers waarmee de RIAA ieder jaar zwaait. In 2003 zou het aantal verhandelde cd's ruim 4 procent lager liggen dan het jaar ervoor, terwijl 2002 al een rampjaar was met een daling van bijna 7 procent. De RIAA wijst piraterij en meer bepaald het gebruik van peer-to-peer uitwisselingsprogramma's met een beschuldigende vinger.
In mei werd duidelijk dat de cijfers van de RIAA met een korreltje zout genomen moeten worden. Kensei News onthulde toen dat de RIAA zich baseert op het aantal cd's dat naar de winkels gestuurd wordt. Dat geeft echter een compleet vertekend beeld omdat de platenwinkels tegenwoordig eerder een on-demand politiek voeren dan een grote stock van muziek-cd's aan te leggen. De echte verkoopcijfers, opgemeten in het Soundscan-rapport van het bekende onderzoeksbureau Nielsen, tonen net het tegenovergestelde aan: een toename van 10 procent in de verkoop voor het eerste kwartaal van 2004 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003.
Nu duikt er alweer een bewijs op dat de muziekindustrie helemaal niet ten onder gaat door het internet. De BMI, die 300.000 artiesten vertegenwoordigt, kondigt voor het afgelopen jaar zelfs een recordwinst aan. De totale inkomsten bedroegen 673 miljoen dollar, een stijging met bijna 7 procent ten opzichte van vorig jaar en het beste cijfer ooit. De royalty's voor componisten en liedjesschrijvers stegen zelfs met 7,5 procent tot 573 miljoen dollar. De inkomsten uit nieuwe media, waaronder de verkoop van ringtones, steeg met 70 procent. Meer dan 85 procent van de inkomsten die de vzw verwerft, worden aan de aangesloten leden uitgekeerd.
bron: ZDNet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten